Sveriges minsta kyrka?


Betelhöjdens minikyrka eller Lillkyrkan i Koberg, som den också kallas, klassar helt klart in bland en av Sveriges minsta kyrkor, utan tvekan! Det sägs att kyrkan är Sveriges minsta vigselkyrka i alla fall och med sina cirka 1,5 kvadratmeter ryms endast prästen, brudparet och med lite god vilja ett par vittnen:)

Kyrkan byggdes i början av 2000-talet av pastorsonen och slöjdläraren Rodney Sjöberg. Rodney berättade själv när vi var där att han en natt drömt om att bygga en liten kyrka. Morgonen därpå gjorde han en liten modell i papp av hur kyrkan i drömmen sett ut. Sedan var det bara att börja bygga! Det tog Rodney en och en halv vecka att bli klar med sin kyrka.
Biskopen samtyckte till välsignelse och 2004 invigdes den och används sedan dess till både vigslar och dop.
Även om man inte vill använda lillkyrkan till dop eller vigsel, är den ett finfint utflyktsmål eftersom den till skillnad från andra kyrkor, alltid är öppen.
Alldeles intill ligger Vanderydsvattnets Finnviken. Har man matsäck med sig kan man antingen äta den vid lillkyrkan eller promenera den korta biten ner till sjön och njuta av utsikten.
Har du dessutom turen att träffa den entusiastiske byggmästaren själv, får du en mycket intressant och trevlig pratstund!

 Hitta hit
Detta utflyktsmål ligger precis vid vägen mellan Upphärad och Koberg, strax intill Vanderydsvattnet. Om man kommer från Koberg, ligger den på vänster sida, precis efter bron som går över Vanderydsvattnet.

Koordinater
N 058 09,515'
Ö 012 22,011'

När?
Eftersom kyrkan är öppen året runt kan man naturligtvis ta sig en tur hit när som på året. Dock kan jag tänka mig att en solig fin vår- höst- eller sommardag är mysigare.



Kommentarer

  1. Vilken mysig blogg! Dufick till den utan min hjälp också... Här kommer jag definitivt titta in lite då och då. Du borde starta en facebook-sida åt bloggen, så du kan länka när du skriver nya inlägg. Och samla allt i en bok om ett par år... :)
    Kram från Rebecca

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar