Jättegrytorna i Brobacka, Brobacka naturcentrum


Ett av Sveriges mäktigaste jättegrytsområde, med ett fyrtiotal grytor i varierande storlek, ligger mellan de två sjöarna Ålandasjön och Mjörn. Många av grytorna är halva och troligen har isen utgjort den andra halvan. Den största grytan är cirka 18 meter i diameter.
Här pressades isen mellan de två bergen och stenar kom i rörelse tillsammans med det virvlande vattnet. På så sätt svarvades dessa djupa urgröpningar i berget.


Nere på ängen, strax intill parkeringen, finns det en bänk med bord där man kan sitta och äta sin matsäck. Turen runt området , cirka 900 meter, är fint iordninggjord med stigar och trappor. Det är ganska stor höjdskillnad däremot så konditionen testas ganska bra, trots att sträckan man går inte är så lång;)
Längst upp, på "fågelräknarberget" har man en fantastisk utsikt över Mjörn och skogarna runt omkring. Här finns en bänk att sitta på medan man njuter av utsikten. Det finns en liiten eldstad (det är viktigt att inte elda på berget) om man vill göra sig en liten brasa och sitta och titta på solnedgången.
På vintern är det fantastiskt att besöka området eftersom istapparna hänger långa och många. Våra barn brukar älska att slå ner de långa vackra istapparna och leka riddare och annat kul. Att leka "träffa istapp" eller att räkna de många trappstegen upp till toppen brukar vi roa oss med.
Här finns också en geocache i området för den som gillar skattjakter.

Det händer ibland att man hittar gamla mynt i jättegrytor eftersom det förr ansågs medföra tur om man gav en slant som offergåva. Runt kusten trodde man att det skulle medföra god fiskelycka.
Vi själva brukar fantisera om de stora jättarna som stod här och lagade mat till sina jättebarn. Man kan fantisera länge tillsammans med barnen vad de kan tänkas ha haft i sina grytor:)
Här kommer ett av våra recept på jättemat: två nävar mossa, vassa granbarr, en famn grankottar, tre nävar jord, fem stenar, några döda skalbaggar, harlortar så många du kan hitta, vatten så konsistensen blir lagom, 50 eklöv, några hackade flugsvampar. Om man vill kan denna gryta kryddas med lite kåda. Rör om tills allt har blandats ordentligt. Smaka och njut;)

Koordinater
Skyltar visar tydligt vart rundan går
N 57 58´35.3"
E 012 26´19.1"

Hitta hit
Brobacka naturreservat ligger vid väg 180, 9 km från Alingsås. 250 meter från Brobackakorset. Kör in vid busshållplatsen Brobacka korsväg och fortsätt cirka 100 meter in på grusvägen bakom hållplatsen till parkeringen.

När?
Området passar att besöka året runt. Om det är mycket is och snö kan det vara lite svårt att gå hela rundan runt, men det går lätt att vända vid toppen och gå ner samma väg som man kom.
Ett gammalt soldattorp


Utsikt över Mjörn från fågelräknarberget














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveriges minsta kyrka?

Grottor vid Hunnebergs fot, Västra Tunhem

Utbybergen och Fjällbo ängar